Hai kengkawan.Ari ni saya nak berkongsi satu resepi lagi.Roti....saya rasa kat rumah sesapa pun mesti ada roti kalau dah nak ujung2 bln ni,almaklumlah......(6_6) Anak2 saya ni memang suka sngt kat roti.Kekadang tu wat roti bubuh susu n milo ler, goreng telur hancur bubuh sos kat roti ler dan mcm2 lagi.Dah boring dgn resepi roti tu, tersepuk le roti di atas meja 2 atau 3 hari dan saya pun up great ler roti jadi puding.
Bahan2nya:
5 keping roti (apa2 brand pun boleh)
1 biji telur ayam
1/2 cawan susu pekat (apa2 brand pun boleh)
3/4 cawan gula pasir
3 sudu besar margerin/butter
11/2 sudu makan serbuk agar2(apa2 brand pun boleh)
4 cawan air
2 sudu besar (bumbung) serbuk koko
CAra2nya:
~ Didihkan 3 cawan air,serbuk agar2 n gula dlm periuk.Api sederhana kecil saja dan selalu le kacau kalau tak nanti hangus.
~ Blendkan roti,telur,susu pekat dgn 1 cawan air hingga sebati dan tuangkan ke dlm periuk agar2 tadi.
~ Masukkan margerin/butter n kacau sampai didih.
~ Matikan api dan bahagikan kepada 2 bahagian.1 warna asal dan 1 lagi dicampurkan dgn serbuk koko.
~ Tuangkan ke dlm loyang berselang-seli hingga habis dimulakan dari tengah loyang.Bila sudah habis ambil lidi yg bersih buat ler corak sesuka hati tapi kena cepat2 sbb dia cepat beku.Bila sudah kurang panas,baru ler masukkan ke dlm peti sejuk.Bila sudah sejuk boleh ler dipotong2 dan di nnngap......
``~SELAMAT MENJAMU SELERA~``
Tiada ulasan:
Catat Ulasan