Hai semua! ari ni kan saya malaslah nak masak nasi.Asyik2 nasi jer jadi saya pun masaklah laksa penang sampai 2 bungkus mee laksa saya beli,al maklumlah anak2 ramai...:p Kalau tengok gambar ni kan agak2 berapa lah kedai tu charge, tengoklah mee laksanya pun tak nampak sampai kena selak! He!He! He! Jadi apa lagi tunggu, jom kita ke dapur....
Bahan2 utk kuah laksa
Lebih kurang 5 ekor ikan kembung sederhana besar
{direbus dan diasingkan isinya utk diblender hati2 ye jgn kena tulang}
Masukkan isi ikan yg diblender tu bersama air rebusan ikan ke dlm periuk.
Campurkan 2 senduk besar cili giling,kalau takut pedas kurangkan le sikit ye..
Masukkan 2 kuntum bunga kantan yg telah dibelah 2 ke dlm periuk....................
Masukkan beberapa helai daun kesum (ni le bhn pewangi utk kuah laksa}............
Masukkan 2 atau 3 asam keping sederhana besar..........................................................
Masukkan lebih kurang 1 inci belacan dan 2 sudu besar petis.............................................
Masukkan setengah kiub ikan knorr dan perahkan sedikit air asam jawa dan sedikit garam......
Jikalau kuah ni nampak pekat sangat bubuh le sikit air dan tunggu le sampai kuah ni mendidih dan TUTUP api dapur tu ye! Jangan tak tutup kang MELETOP!.......
Bahan2 utk hiasan
Beberapa biji telur rebus dibelah empat............
Beberapa helai daun salad dipotong sederhana besar
[kalau tak ada daun salad,gunakan le daun cylon pun sodap]
Timun dipotong sederhana besar [memanjang]...........................
Nenas dipotong dadu sederhana besar.............................................
Bawang besar dihiris sederhana besar..................................................
Cili api dihris nipis{kalau suka ler}...........................................................
Beberapa biji limau kasturi{kalau suka masam bubuh le lebih ye}................
1 bungkus mee laksa basah di celur {mee laksa basah ni kenyal sikit,kalau tak ada yg biasa pun boleh}
SELAMAT MENJAMU SELERA!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan