Assalamualaikum, hai semua para tetamu. Belek2 lah foto kek ni.Bukan saya saja ckp sedap, ramai yg dah merasainya pun kata begitu.Saya bknlah masuk bakul angkat sendiri tapi sememangnya ianya benar....Kalau tak caya cuba2 lah resepi ni tapi saya masak kek ni dgn cara mengukusnya. Ianya suuunguh lembuuuut....! Saya buat kek ni khas utk harijadi cikgu kat sekolah SMRL namanya..... Selamat menjamu selera.
Bahan2nya:
250 gm mentega
360 gm gula kastor
5 biji telor
1 sudu besar esen vanilla
120 gm serbuk koko
240 gm tepung gandum
1 sudu besar serbuk penaik
1 sudu besar ovellet
1 sudu kecil soda bikarbonate
250 ml susu coklat (Dutch Lady)
Cara2nya:
1-Pukul mentega dan gula kastor sehingga kembang.
2-Pukul telur 1 per satu sehingga kembang.
3-Masukkan esen vanilla dan overllet,kemudian pukul hingga mesra.
4-Masukkan tepung gandum,serbuk penaik dan serbuk koko.Gaul mesra.
5-Akhir sekali masukkan susu coklat dan gaul mesra.
6-Masukkan adunan ke dalam loyang yg telah di sapu dgn mentega.Kukus atau bakar jer dia smpai masak.(kalau nak lg lembut kukus lah)
Cara membuat topping (klau suka)
Bahannya
150 gm coklat masakan
50 ml susu cair
3 sudu besar gula
1 sudu besar mentega
Semua bahan2 ini dicampurkan di dlm periuk kecil dan cairkan di dlm periuk besar yg berisi air panas(dauble boil).Kacau hingga likat sikit barulah tuang di atas kek tadi.Kemudian hiaslah sesuka hati.
Perlu diingat,setelah kek sejuk barulah tuangkan toppingnya itu.
kek ni sedap kalau dikukus sbb 'dia' lagi lembut dan moist.tak caya cubalah.....
BalasPadam